

Elementary Program

OPTION A: EVENING PARENTS' SESSION FOLLOWED BY WORKSHOPS FOR STUDENTS DURING TWO SCHOOL DAYS

PART I: PARENTS' SESSION (90 minutes, 6:30pm-8:00pm)

- Reasons why we need to talk to children about sexual health at a young age
- ☑ What children should know at each stage, with specific examples of ways to explain body parts and processes
- ☑ How to provide information to children in a way they will understand and remember (and minimize embarrassment for the parent!)
- How to effectively answer the questions children ask
- How to reduce risk of child sexual abuse
- ☑ What will be covered in Body Science sessions for students

Time for open discussion and questions will be included, and we will bring a display of books and other resources. Parent session can also be held in the morning, just after student drop-off.

PART II: STUDENT SESSIONS DURING TWO SCHOOL DAYS

Sessions spread over the course of two days allows for smaller group sizes, increasing the comfort level of students and providing a more intimate learning environment.

Kindergarten and Grade 1 sessions (30 minutes)

- ☑ Scientific words related to sexual health
- ☑ That reproduction happens when a sperm joins an egg, usually (but not always) through sexual intercourse. There are many different ways that families are formed, all families are unique.
- ☑ That they have ownership of their bodies
- ☑ That the baby grows in the uterus (not the stomach)
- ☑ That the baby is usually born through the vagina
- $\ensuremath{\square}$ Not to pick up condoms or needles

Smart decisions start here.

- t 604.418.9417
- e saleema@saleemanoon.com
- w www.saleemanoon.com





Grades 2 and 3 sessions (40 minutes)

Everything previous grades have learned plus:

☑ The basics about menstruation and nocturnal emissions (wet dreams) as clean and healthy processes

Grades 4 and 5 sessions (60 minutes)

Everything previous grades have learned plus:

- ☑ All about physical and emotional changes at puberty
- ☑ The responsibilities that come with the decision to be in a sexual relationship
- ☑ Basic information about sexually transmitted infections (STIs)

Grades 6 and 7 sessions (75 minutes)

Everything the previous age group has learned plus:

- ☑ Sexual consent
- ☑ Making smart decisions on the internet
- ☑ Different types of sexual activity and the responsibilities that come with each
- ☑ Understanding personal sexuality-related values, beliefs and boundaries
- ☑ Recognizing that most teens are not sexually active
- ☑ Further discussion of STIs and prevention
- ☑ Gender stereotypes, homophobia and transphobia
- ☑ The importance of taking responsibility of one's health (ie. testicular self-examinations)
- ☑ Anonymous questions

Recommended Two Day Schedule*:

Day 1	Day 2
K: 9:00am-9:30am (30 mins.)	Gr. 1: 9:00am-9:30am (30 mins.)
Gr. 2: 9:35am-10:15am (40 mins.)	Gr. 3: 9:35am-10:15am (40 mins.)
recess	recess
Gr. 6: 10:45am-12:00pm (75 mins.)	Gr. 7: 10:45am-12:00pm (75 mins.)
lunch	lunch
Gr. 4: 1:00pm-2:00pm (60 mins.)	Gr. 5: 1:00am-2:00pm (60 mins.)

^{*}Schedules can be tailored to fit individual school timetables and needs.

COST: \$1450 + gst (\$350 plus gst for parent session, \$550 plus gst per day in school with students). Additional days available upon request.